Pączki

0 (0 ocen)

Przepis ten mam z jednej z grup kulinarnych. Bałam się robić pączki, ale jakoś ten przepis mnie przekonał do siebie. I powiem Wam,że ten przepis jest świetny. Pączki na drugi dzień mięciutkie i pyszne :)

Składniki:

  • Składniki:
    • 10 żółtek
    • 8 szklanek mąki ( ja wykorzystałam 1 ½ kg mąki)
    • 2 szklanki mleka
    • ½ szklanki cukru
    • 10 dkg drożdży
    • 1 kieliszek spirytusu lub octu
    • 200gr masła/margaryny +1 łyżka smalcu
    • skórka z cytryny (dałam cały olejek pomarańczowy)
    • 1 mała nutella i gęsty budyń
    • 1 litr oleju do smażenia pączków lub 1 kg smalcu wybór dowolny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrobić zaczyn 10 dkg drożdży , ½ szklanki letniego mleka 2 duże łyżki mąki, 1 łyżka cukru wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Następnie dodajemy letnie mleko, tłuszcz, żółtka, skórkę z cytryny, mąkę, spirytus i wszystko wyrabiam ręką aż ciasto dostanie pęcherzy. Następnie przykrywamy ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 3. Odrywamy kawałki ciasta i robimy kulki które rozkładamy na ręce, kładziemy łyżeczkę powidła i sklejamy każdego paczka. Kładziemy częścią sklejoną na stolnicę i czekamy około 15 minut aż pączki podrosną.
    Tłuszcz do pieczenia rozgrzewamy mocno, zmniejszamy płomień i smażymy pączki z każdej strony po 2 minuty.

Porady

Oczywiście technika robienia samych pączków jest dowolna. Ja robiłam jak w przepisie, ale mozna wykrawać ze szklanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować