Pączki

4.5 (143 ocen)

Najlepsze pączki jakie jadłam.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki plus mąka do podsypania
    5 dkg świeżych drożdży
    250 ml mleka
    12 dkg cukru
    10 dkg masła
    1/2 kieliszka spirytusu
    5 żółtek
    1 łyżeczka esencja waniliowa
    Lukier
    sok z połówki cytryny
    cukier puder
    olej do smażenia
    mieszanka kandyzowana
    dżem lub konfitura z róży
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki ,łyżeczkę cukru i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąką, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową.Przerobić ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo ,aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20 min. ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Odrywając po kawałku uformować na ręce 'placek' o grubości około 1 cm, dodać łyżeczkę konfitury i dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem do dołu.Ponownie zostawiamy aż pączki podrosną. Smażyć w gorącym oleju. Po włożeniu pączków do gorącego oleju w garnku lub frytkownicy zamknąć lub przykryć denkiem następnie odkryć, odwrócić pączki za pomocą patyczków do szaszłyków i dosmażyć z drugiej strony ale już w odkrytym garnku lub frytkownicy.Ja pączki smażę w frytkownicy wtedy wiem że mam stałą temperaturę. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.Ciepłe pączki polukrować i posypać mieszanką kandyzowaną.Możemy też pączki oprószyć cukrem pudrem. Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować