Pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kilograma mąki
    6 dkg drożdży
    2/5 szklanki cukru kryształu
    3/4 szklanki mleka
    4 żółtka
    1 całe jajko
    szczypta soli
    1/4 kostki masła
    1 łyżka spirytusu
    1 cukier waniliowy

    Dodatkowo
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    marmolada z dzikiej róży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki 1. Drożdże dokładnie rozkruszyć , dodać 1 łyżkę cukru, odrobinę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka. Odczekać aż drożdże wyrosną. Następnie dodać je do reszty ciepłego mleka, dodać przesianą mąkę. Dokładnie wyrobić. Żółtka wymieszać z pozostałym cukrem, dodać całe jajko, spirytus, po czym całość połączyć z mąką. Masło stopić. Stopniowo wlewać je cały czas mieszając, aż ciasto stanie się matowe. Odstawić w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło.
  • pączki 2. Ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek o średnicy 6 cm, pokroić na 34 jednakowe części. Każdą z nich rozpłaszczyć i położyć na środku łyżeczkę marmolady różanej.
  • pączki 3. Starannie zlepić brzegi, oprószyć pączki mąką i ułożyć szwem do dołu.
    Odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce, by wyrosły.
  • pączki 4. Mocno rozgrzać olej . Wyrośnięte pączki smażyć partiami. W pierwszej fazie pod szczelnym przykryciem, a gdy się ładnie zarumienią odwrócić i zdjąć pokrywkę. Po odsączeniu tłuszczu posypać obficie cukrem pudrem.

Porady

Pączki idealnie smaży się w frytkownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować