pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

pączki nie należą do mało słodkich i nie tłustych dań ale łacuchom na pewno przypadną do gustu

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 250g. mąki ,4g. drożdzy, 1 łyżeczka cukru, 100ml.mleka, 2 żółtka, 1 całe jajko, 2 łyżki masła, łyżka octu lub spirytusu, szczypta soli, masa krówkowa, na lukier 1 szkl.cukru pudru i 3 łyżki wody

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-242vf0t 1. drożdże rozpuszczam w mleku z cukrem,następnie dodaje pozostałe skladniki i zagniatam ciasto tak długo aż będzie odchodziło od dłoni.Odstawiam na ok. godz. do wyrośnięcia.następnie dzielę na części nakładam masę krówkowa formuje pączki i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 min.smażę w głębokim tłuszczu. Wystudzone polewam lukrem.

Porady

Zamiast masy krówkowej można dać nutellę lub zwykły krem czekoladowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy