Pączki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zrobić rozczyn o konsystencji i gęstej śmietany. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wsypać pozostałą mąkę do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka z cukrem i sól. Wyrabiać ręką, dodając pozostałe mleko w miarę potrzeby. Dalej nie przerywając wyrabiana dodać roztopiony tłuszcz i spirytus. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto jest gładkie lśniące i odchodzi od ręki i naczynia. Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu w celu wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok.1/2 cm.
Szklanką wykrawać krążki o średnicy ok. 5 cm. Na środek każdego krążka położyć nadzienie przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić brzegi.
Pączki pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany olej wierzchnia stroną i smażyć powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło. Po przewróceniu na drugą stronę należy smażyć pączki bardzo wolno i bez przykrycia. Usmażone pączki wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową i przestudzone posypać cukrem pudrem.
Komentarze