Pączki z nadzieniem

5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Są lekkie, mięciutkie to zasługa spirytusu ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej
    20 dag drożdży
    1 /12 kostki margaryny
    30-40 dag cukru kryształu
    1 łyżka soli
    15 żółtek
    ok. 1/2 l mleka
    1/2 szklanki spirytusu
    olej do smażenia
    marmolada
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pączki Marmolady

Pączki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zrobić rozczyn o konsystencji i gęstej śmietany. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wsypać pozostałą mąkę do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka z cukrem i sól. Wyrabiać ręką, dodając pozostałe mleko w miarę potrzeby. Dalej nie przerywając wyrabiana dodać roztopiony tłuszcz i spirytus. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto jest gładkie lśniące i odchodzi od ręki i naczynia. Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu w celu wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok.1/2 cm.
    Szklanką wykrawać krążki o średnicy ok. 5 cm. Na środek każdego krążka położyć nadzienie przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić brzegi.
    Pączki pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany olej wierzchnia stroną i smażyć powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło. Po przewróceniu na drugą stronę należy smażyć pączki bardzo wolno i bez przykrycia. Usmażone pączki wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową i przestudzone posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować