Pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie, pączki pyszne z marmoladą lub konfiturą truskawkową Nie wchłaniają dużo tłuszczu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki, 10 dkg cukru ,10 dkg drożdży ,1/2 l mleka
    10 żółtek ,5 łyżek oliwy ,50 ml spirytusu lub wódki
    cukier waniliowy ,1 łyżeczka soli ,otarta skórka z jednej cytryny
    (można też bez skórki ,według uznania )

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki 1. Odlać 1/2 szkl mleka ,1 łyżka cukru ,łyżkę mąki ,drożdże
    zrobić rozczyn (mleko musi być letnie)
    (Sól najlepiej też rozpuścić w mleku )
    Żółtka, ubić z cukrem ,dodać ,letnie mleko ,rozczyn z drożdży ,oliwę
    wódkę ,otartą skórkę z cytryny (według uznania lub bez skórki),mąkę i wyrobić ciasto .Odstawić do wyrośnięcia .Gdy ciasto już podwoi objętość formujemy pączki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec)

    Nadziewamy marmoladą lub konfiturą z truskawek
    Z porcji wychodzi 30 szt

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy