Lekkie, pączki pyszne z marmoladą lub konfiturą truskawkową Nie wchłaniają dużo tłuszczu
2 godz.
Składniki:
1 kg mąki, 10 dkg cukru ,10 dkg drożdży ,1/2 l mleka
10 żółtek ,5 łyżek oliwy ,50 ml spirytusu lub wódki
cukier waniliowy ,1 łyżeczka soli ,otarta skórka z jednej cytryny
(można też bez skórki ,według uznania )
1.Odlać 1/2 szkl mleka ,1 łyżka cukru ,łyżkę mąki ,drożdże
zrobić rozczyn (mleko musi być letnie)
(Sól najlepiej też rozpuścić w mleku )
Żółtka, ubić z cukrem ,dodać ,letnie mleko ,rozczyn z drożdży ,oliwę
wódkę ,otartą skórkę z cytryny (według uznania lub bez skórki),mąkę i wyrobić ciasto .Odstawić do wyrośnięcia .Gdy ciasto już podwoi objętość formujemy pączki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec)
Nadziewamy marmoladą lub konfiturą z truskawek
Z porcji wychodzi 30 szt
Komentarze