Pączki

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

W tym roku pokusiłam się o własnoręczne zrobienie pączków. Przepis jest oczywiście mojej kochanej babci. Nic w nim nie zmieniłam. Są przepyszne.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    - 1 kg mąki
    - 15 dag cukru
    - 15 dag palmy (roztopionej, letniej)
    - 5 żółtek
    - 1 całe jajko
    - 10 dag drożdży
    - 1/2l mleka (przegotowane, letnie)
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 2 łyżki spirytusu lub rumu (ja dałam spirytus)

    Dodatkowo:
    - 1 marmolada twarda
    - tłuszcz do smażenia ( u mnie 1l oleju z 2 kostkami smalcu )
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć, dodać 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż zacznie rosnąć.
  • Surowe pączki 2. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier i sól. Wymieszać. Dodać rozczyn, żółtka, jajko, palmę, mleko i spirytus. Wyrobić elastyczne ciasto (żeby odchodziło od miski, ręki). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Następnie wyłożyć ciasto na blat podsypany mąką i jeszcze raz wyrobić ciasto. Odrywać po kawałku ciasta, formować płaskie placki. Na każdy nałożyć łyżkę marmolady i formować pączki. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Smażenie pączków 3. Smażenie: Do dużego garnka wlać olej, dodać smalec i podgrzać (można dodać 1 łyżkę spirytusu). Na gorący tłuszcz rzucać pączki i smażyć z dwóch stron.
    Ja smażyłam na najmniejszym ogniu około 10 minut. Najważniejsze, żeby pączki nie zrobiły się od razu brązowe.

    Tłuszcz można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta.

Porady

Z tego przepisu mojej babci wychodziło około 50 pączków. Mi wyszły jakieś kulfony wielkie i jeszcze urosły podczas smażenia :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować