Pączki karnawałowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić, mleko podgrzać. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, drożdżami i olejem.Dodać skórkę i sok z cytryny, alkohol, wymieszać. Dodać mąkę łyżką drewnianą wyrobić ciasto, dodać stopione masło. Ciasto wyrabiać, będzie dobre gdy nie będzie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia, chociaż niekoniecznie. Gdy ciasto podwoiło objętość urywać małe kawałki, spłaszczyć nakładać łyżeczkę powideł, zrobić zgrabne pączki. Zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie w rondelku przygotować tłuszcz. Na gorący wkładać wyrośnięte pączki, smażyć na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki polukrować, posypać skórką pomarańczową.
Komentarze