Pączki

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, mięciutkie i zachowujące długo świeżość pączki. Najbardziej lubię z lukrem posypane skórką pomarańczową, choć i obsypane zwykłym cukrem pudrem smakują wybornie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1,5 kg przesianej mąki
    • 12 żółtek
    • 150 g drożdży
    • 3 szklanki ciepłego mleka
    • szczypta soli
    • szklanka cukru
    • 250 g roztopionego masła
    • 4,5 łyżki spirytusu
    • skórka z 2 pomarańczy
    • sok z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie pączków 1. Składniki muszą być w temp. pokojowej. Robimy zaczyn- podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Do rozkruszonych drożdży dodajemy 3 łyżki cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 5 łyżek mąki. Mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn wyrośnie. W dużej misce mieszamy resztę mąki, sól, cukier, dodajemy rozczyn, żółtka, masło, spirytus, skórkę i sok z pomarańczy. Całość dobrze wyrabiamy. Kiedy ciasto odchodzi już od dłoni, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrośnie.
    Po tym czasie z ciasta formujemy małe pączki nadziewając ulubionym nadzieniem (konfiturą). Pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na dużej patelni na głębokim oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby temperatura oleju nie była ani za niska, ani za wysoka. Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 4 sztuki, aby temperatura oleju nie spadła), przykrywamy patelnię pokrywką. Kiedy ładnie się zarumienią, obracamy na drugą stronę i pieczemy już bez przykrycia. Dzięki temu pączki nie będą zbyt tłuste i uzyskamy ładną jasną obwódkę dookoła pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy (sok z cytryny i tyle cukru pudru ile zabierze). Na wierzchu możemy posypać podprażonymi orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować