Pączki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pulchne, delikatne i pyszne pączki z nadzieniem truskawkowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 600g mąki
    - 40g drożdży
    - 100g cukru
    - 8 żółtek
    - 100g masła
    - 2 łyżki spirytusu
    - kilka kropli olejku rumowego
    - cukier waniliowy
    - 250ml ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.

    Przygotować zaczyn: w mleku rozpuścić drożdże i cukier, następnie dodać 4 łyżki mąki, dobrze przemieszać i odstawić do wyrośnięcia.

    Żółtka utrzeć z łyżeczką cukru.

    W misce przygotować mąki i cukier waniliowy. Dodać wyrośnięty zaczyn, masło, olejek, żółtka i spirytus. Dobrze ze sobą wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 60min.
    Po tym czasie albo rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką kółka albo od razu odrywać po kawałku ciasta i ręcznie uformować placki i wtedy napełniać dowolnym nadzieniem. Uformowane pączki można odstawić do ponownego wyrośnięcia tak na 30 min (ja już po 10min zaczęłam je smażyć). Smażyć w głębokim tłuszczu.

Porady

Przed smażeniem pączków, należy pędzelkiem usunąć z nich mąkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować