Przygotować zaczyn: w mleku rozpuścić drożdże i cukier, następnie dodać 4 łyżki mąki, dobrze przemieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z łyżeczką cukru.
W misce przygotować mąki i cukier waniliowy. Dodać wyrośnięty zaczyn, masło, olejek, żółtka i spirytus. Dobrze ze sobą wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 60min.
Po tym czasie albo rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką kółka albo od razu odrywać po kawałku ciasta i ręcznie uformować placki i wtedy napełniać dowolnym nadzieniem. Uformowane pączki można odstawić do ponownego wyrośnięcia tak na 30 min (ja już po 10min zaczęłam je smażyć). Smażyć w głębokim tłuszczu.
Porady
Przed smażeniem pączków, należy pędzelkiem usunąć z nich mąkę.
Komentarze