Pączek z dziurką

0 (0 ocen)

Pączek, pączuś, pączunio….och ja po prostu kocham pączki ! I sama wyglądam jak pączek ale to pomińmy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 00
    57 g drożdży świeżych
    75 g cukru
    250 ml mleka
    3 żółtka
    1 jajko
    szczypta soli
    sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
    100 g masła

Pączek z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Marsło rozpuść w rondelku
    2.
    Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżki cukru, 70 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
    3.
    Żóltka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
    4.
    Do mąki dodać rozczym masę jajeczną alkohol, sól, skórkę i sok z cytryny,ziarenka wanilii.
    5.
    Wyrabiać za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od łopatek
    6.
    Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto przykryć folią spożywczą w której porobić kilka dziurek i wstawić do lodówki do podwojenia objętości
    7.
    Stolnicę opruszyć lekko mąką. Ciasto wyłożyć na stolnice i rozwałkować placek o grubości ok 1 cm. Za pomocą filiżanki wykrawać kółka, a za pomocą kieliszka wycinać w nich dziurki. Pączki układamy na stolnicy i odstawiamy na 15-20 min do podrośnięcia
    10.
    Olej rozgrzać do 180′
    11.
    Pączki piec z obydwóch stron na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy