Paciaja kapuściana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Od dwóch lat uznawana jest za najpyszniejsze kapuściane danie w naszym domu :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
    2 czerwone papryki
    2 średniej wielkości cebule
    1 kg kiełbasy
    3 pomidory, lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    Przyprawy:
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    przyprawa uniwersalna(wszystko wg. uznania)
    2 liście laurowe
    Natka pietruszki lub świeża bazylia do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paciaja kapuściana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i gotować do momentu wrzenia. W tym czasie kiełbasę pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć ok. 10 minut. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, a cebulę w półpierścienie i dusić razem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie odcedzić kapustę, zalać zimną wodą do 1/3 objętości kapusty, gotować na wolnym ogniu. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki połączyć dodając je do garnka z kapustą, dodać sól, pieprz, ostrą paprykę, przyprawe uniwersalna, liście laurowe do smaku i gotować przez ok. 20 min.

Porady

Młoda kapusta gotuje się dość szybko, więc czas przygotowania może się skrócić. Im częściej danie jest odgrzewane, tym jest smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować