Pachnąca zupka ze świeżych grzybów

5 (173 ocen)

  • 60 min

Smaczna, pachnąca, syta zupka. Ulubiona moich dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g obranych, świeżych grzybów, np podgrzybków
    170 g obranych warzyw tj: marchewka, pietruszka, seler, cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
    4 łyżki mleka
    10 dag masła
    sól, pieprz czarny
    natka pietruszki lub selera
    dowolny makaron, np drobniutkie kolanka, łazanki, świderki


Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pachnąca zupka ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świeże grzyby, prosto z lasu 1. Grzyby oczyszczamy z piachu, liści. Odcinamy trzonki (możemy je ususzyć).
  • pokrojone podgrzybki 2. Grzyby kroimy w paski.
  • krojenie warzyw w paseczki 3. Warzywa obieramy, myjemy.
  • krojenie vwarzyw 4. Kroimy w cienkie paseczki. Oprócz czosnku.
  • duszenie grzybów i warzyw 5. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy grzyby, warzywa. Wsypujemy sól, pieprz.
    Dusimy razem na małym ogniu, ok. 30 min. Mieszamy, aby nie przypalić.
  • mleko z mąką 6. Z mleka, mąki robimy lekką zaprawkę.
  • zupa grzybowa 7. Do garnka z grzybami, warzywami- wlewamy wrzącą wodę oraz mleko z mąką. Gotujemy, ok. 15 min.
    Wlewamy śmietanę oraz wsypujemy posiekaną natkę.
    Czosnek zgniatamy i dodajemy do zupy, na końcu.
    Gotujemy ulubiony makaron we wrzącej wodzie, osolonej. Odcedzamy.
  • porcja zupki grzybowej na talerzu 8. Na talerzu porcjujemy makaron, zalewamy gorącą zupą.
  • zupa ze świeżych grzybów 9. Smacznego :)

Porady

Pamiętajmy, aby świeże grzyby zbierać w lesie tylko te, które znamy. Nie kupujmy grzybów, jeśli na nich się nie znamy, od przygodnych ludzi. Grzybów nie wolno przechowywać w foliowych torbach. Przechowujemy je w lodówce, te świeże- najwyżej 1 dzień. Świeże grzyby możemy mrozić, albo suszyć. Aby śmietana nie warzyła się wlewamy do niej wrzącą zupę. Zamiast wrzątku możemy wlać rosołek, Zamiast makaronu możemy podać kaszę, np perłową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować