Placki jabłkowo-serowo-dyniowe

5 (8 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Jesienne placki. W środku lekko wilgotne z wierzchu delikatnie chrupiące.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • twaróg półtłusty 200 g
    starte jabłko 100 g
    starta dynia 100 g
    masło 1 łyżeczka
    1 spore jajko
    mielony imbir, mielony kardamon , kurkuma po 1/3 łyżeczki
    cynamon 1/2 łyżeczki
    cukier 2 łyżki
    mąka ok. 6 łyżek + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Placki jabłkowo-serowo-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wychodzi 8 sporych placków.
    Porcja dla 2-3 osób.
    Obraną dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, obrane jabłka na średnich oczkach.
    Wszystko krótko przesmażamy na łyżce masła, doprawiamy kurkumą, kolendrą i imbirem, studzimy.
    Twaróg rozgniatamy łyżką, dodajemy jabłka z dynią, cynamon, mieszamy.
    Do masy dodajemy żółtko, (białko ubijamy na sztywno ),cukier, proszek, mąkę, mieszamy.
    Na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy.
    Smażymy na rumiano i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Jabłka Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować