Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym

  • wyświetlono: 262 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym są daniem dość popularnym jednak przez wielu zapomnianym. Mięso jest bardzo delikatne i miękkie. smażenie ozorów można całkowicie pominąć. Do sosu dodałam pokrojone drobno jajka na twardo i natkę pietruszki dzięki czemu danie zyskało na oryginalności i smaku.

martyna

Składniki

3 ozory wieprzowe ( ok.800g łącznie)
5 liści laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
sól , pieprz
smalec wieprzowy do smażenia
Sos chrzanowo-jajeczny:
1 l. wywaru z gotowania ozorów
200 g chrzanu śmietankowego
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
sól , pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym

  • Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym1. Ozory szorujemy pod bieżącą wodą , wycinamy gruczoły ślinowe.
    Zalewamy wodą , dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.
    Gotujemy około 1 godz do miękkości.( Nie wylewamy wywaru)
  • Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym2. Z ciepłych ozorów natychmiast zdejmujemy białą skórę , ponownie myjemy.
    Mięso kroimy w plastry , oprószamy solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy ozory na rumiano z obu stron.
  • Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym3. Sos chrzanowo-jajeczny:Wywar z gotowania ozorów przecedzamy , pozostawiamy 1 l.
    Mieszamy go z chrzanem , zagotowujemy.
  • Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym4. Śmietanę łączymy z paroma łyżkami gorącego wywaru , mąką , solą i pieprzem.
    Przelewamy cienkim strumieniem do garnka cały czas mieszając .
    Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnięcia sosu.
    Jajka obieramy , kroimy w małą kostkę.
    Do sosu dodajemy jajka oraz natkę pietruszki , mieszamy.
    Plastry ozorów podajemy polane sosem chrzanowo-jajecznym.

Porady

Ozory polecam podać z gotowanymi ziemniakami puree

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babciwieprzowinapodrobysos chrzanowytak gotowała babciaz zeszytu babciz zeszytu prababciozory wieprzowe w sosie chrzanowymozory wieprzowesos chrzanowy z jajka na twardosos jajeczno-chrzanowy z natką pietruszkipodroby wieprzowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jajeczne kotlety z sosem chrzanowym

Dodane przez: diars

Jajeczne kotlety z sosem chrzanowym

Bezmięsny obiad? W sam raz na piątki...

pulpety w sosie chrzanowym

Dodane przez: Marcelina

Pulpety w sosie chrzanowym

Bardzo łatwe i szybkie w nietypowym...

Schab w sosie chrzanowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Schab w sosie chrzanowym

Przepyszny i soczysty schab w mocno...

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Netka

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Pyszna, aromatyczna potrawa z polędwiczkami...

Żołądki w sosie chrzanowym.

Dodane przez: Waldek

Żołądki w sosie chrzanowym.

Dzięki szybkowarowi dania z podrobów...

polędwiczki w sosie kurkowym

Dodane przez: agarybak76

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Pyszne, mięciutkie mięsko z aromatycznym,...