Ozorki w galarecie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Ozorki w galarecie

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2-3 ozorki
    1 pietruszka
    1 marchewka
    kawałek pora
    listek laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz

    żelatyna
    natka pietruszki
    koperek

Ozorki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozorki oczyszczamy, wkładamy do garnka wraz z włoszczyzną, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy ozory, marchewkę i pietruszkę. 0,5 l wywaru przecedzamy przez gazę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny i mieszając czekamy aż się rozpuści.

    Ozorki obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki i układamy w głębokim naczyniu do galaret. Dekorujemy marchewką i pietruszką. Zalewamy wywarem wymieszanym z żelatyną.
    Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.
    Przed podaniem dekorujemy zieleninką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy