Ozorki na zimno w chrzanie

4.49 (185 ocen)

Ozorki, mimo,że same się gotują, są dość pracochłonne, szczególnie jeśli chodzi o obieranie. Mięso jest sprężyste i bardzo chude, bo to przecież czysty mięsień. Nie wyobrażam sobie innego dodatku niż sos chrzanowy, który dodaje im charakteru.

Składniki:

  • • 4 ozorki wieprzowe
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 2 cebule
    • 1/2 selera i pora
    • 4 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 1 płaska łyżka soli
    Sos chrzanowy
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżeczki chrzanu tartego
    • sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sos chrzanowy

Ozorki na zimno w chrzanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ozorki umyć, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy i sól.
    • Wrzucić obraną i przekrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę.
    • Gotować ozorki do miękkości na wolnym ogniu ok. 2,5 godziny.
    • Po ugotowaniu wyjąć ozorki i ostudzić.
    • Obrać ze "skórki" i pokroić w plastry.
    • Wymieszać wszystkie składniki sosu, przyprawić solą i pieprzem.
    • Podawać ozorki na zimno razem z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ozorki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować