Ozorki cielęce w galarecie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Elegancka i bardzo smaczna przystawka. Idealna pozycja na zimny bufet.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 ozorki cielęce
    1 litr bulionu cielęcego
    2 ząbki czosnku
    szczypiorek
    natka pietruszki
    2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo lub 2 małe jajka od młodej kurki
    szczypta szafranu
    10 g żelatyny w listkach Dr Oetker

    kawior z octu do dekoracji
    kawałki cytryny
    szczypiorek

Ozorki cielęce w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozorki gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Ugotowane ozorki wkładamy do zimnej wody, aby łatwo było je obrać. Obieramy ze skórki.

    Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.

    Do rosołu dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Rosół doprowadzamy do zagotowania. Do zagotowanego rosołu dodajemy żelatynę. Mieszamy do jej rozpuszczenia.

    Ugotowane ozorki kroimy w plasterki. Jajka kroimy w ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy.
  • ozorki 2. Do naczynek wkładamy ozorki, ćwiartkę jajka, po odrobinie szafranu oraz pietruszkę i koperek. Zalewamy bulionem. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

    Gotową galaretkę wyjmujemy z naczynek. Podajemy np. z cytryną, kawiorem z octu owocowego i posypane szczypiorkiem.

Porady

Przepis na kawior z octu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kawior-z-octu-owocowego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy