Elegancka i bardzo smaczna przystawka. Idealna pozycja na zimny bufet.
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
4 ozorki cielęce
1 litr bulionu cielęcego
2 ząbki czosnku
szczypiorek
natka pietruszki
2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo lub 2 małe jajka od młodej kurki
szczypta szafranu
10 g żelatyny w listkach Dr Oetker
kawior z octu do dekoracji
kawałki cytryny
szczypiorek
Ozorki cielęce w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ozorki gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Ugotowane ozorki wkładamy do zimnej wody, aby łatwo było je obrać. Obieramy ze skórki.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
Do rosołu dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Rosół doprowadzamy do zagotowania. Do zagotowanego rosołu dodajemy żelatynę. Mieszamy do jej rozpuszczenia.
Ugotowane ozorki kroimy w plasterki. Jajka kroimy w ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy.
2.Do naczynek wkładamy ozorki, ćwiartkę jajka, po odrobinie szafranu oraz pietruszkę i koperek. Zalewamy bulionem. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Gotową galaretkę wyjmujemy z naczynek. Podajemy np. z cytryną, kawiorem z octu owocowego i posypane szczypiorkiem.
Porady
Przepis na kawior z octu:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kawior-z-octu-owocowego
Komentarze