DANIE POSMAKOWAŁO NAWET MOJEMU MĘŻOWI, KTÓRY NIE PRZEPADA ZA PODROBAMI
2 godz.
Składniki:
2 OZORKI WIEPRZOWE
2 LIŚCIE LAUROWE
KILKA ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO
MARCHEWKA
PIETRUSZKA
SELER
POR
CEBULA
KILKA ZĄBKÓW CZOSNKU
SÓL, PIEPRZ
SOS:
2 ŁYŻKI MASŁA
2 ŁYŻKI MĄKI
CHRZAN ZE SŁOICZKA
Ozorek w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.OZORKI UMYĆ, OCZYŚCIĆ I ZALAĆ WODĄ. GOTOWAĆ NA WOLNYM OGNIU OKOŁO GODZINY. PO TYM CZASIE ZALAĆ ZIMNĄ WODĄ I ZDJĄĆ SKÓRKĘ. POKROIĆ NA PLASTRY, ZALAĆ SZKLANKĄ WODY I DODAĆ WARZYWA POKROJONE W KOSTKĘ ORAZ PRZYPRAWY. GOTOWAĆ JESZCZE OKOŁO 30 MINUT, ABY MIĘSO BYŁO MIĘCIUTKIE. DODAĆ MASŁO I CHRZAN ORAZ MĄKĘ ROZROBIONĄ W ODROBINIE WODY, DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. ZAGOTOWAĆ WSZYSTKO I PRZYPRAWIĆ DO SMAKU. PODAWAĆ Z ZIEMNIAKAMI.
Porady
CHRZANU DODAJEMY WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA I SMAKU. ZAMIAST CHRZANU MOŻNA UŻYĆ MUSZTARDY.
Komentarze