Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową.

0 (0 ocen)

Z ozorami jest tak. Większość ich nie jada, nawet nie wie czy jest dobry albo niesmaczny i po prostu mówi, że nie lubi. W sklepach trudno kupić ozory, ale o dziwo jest często w menu dobrych restauracji. Należę do grupy lubiącej ozory. Można je podawać w sosach, gotowane i smażone, w galarecie,

Składniki:

  • 0,7 kg ozór wołowy
    1,5 l. bulion wołowy
    3 liście laurowe
    5 ziele angielskie

    Sos chrzanowy:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    2 łyżki chrzanu tartego
    150 ml bulionu wołowego
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka soku z cytryny
    biały pieprz

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 1. Ozór zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zdjąć z ozora skórę, pokroić w plastry, ułożyć na przygotowanym sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem.
    Sos chrzanowy:
    Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy