Mówią, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, więc dlaczego by nie zacząć dnia od serniczka z malinami - i to w zdrowej wersji bez dodatku cukru !
15 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
100 g twarogu półtłustego
3 płaskie łyżki płatków górskich owsianych
1 płaska łyżka mąki owsianej lub innej (w celu uzyskania mąki można po prostu zmielić płatki)
1 jajko rozmiar L
3 łyżki mleka 2%
1/2 dojrzałego banana
1/2 szklanki malin
cynamon
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
odrobina oleju kokosowego / masła klarowanego do smażenia
Owsiany serniczek z patelni z malinami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajko roztrzepać z cynamonem. Dodać płatki i mąkę, a następnie mleko i twaróg. Banana zmiażdżyć przy użyciu widelca. Połączyć wszystko trzepaczką/mikserem. Na końcu dodać sodę oczyszczoną.
2. Na małej patelni (moja na średnicę 18 cm) rozpuścić olej kokosowy/masło klarowane i rozsmarować pędzelkiem po całej powierzchni. Zmniejszyć ogień na najmniejszy.
3. Smażyć najpierw tylko jedną stronę powoli do momentu kiedy serniczek będzie na tyle spójny, że możliwe będzie jego oderwanie łopatką od patelni i zsunięcie na talerz.
4. Po zsunięciu serniczka na talerz szybkim ruchem przerzucić go na patelnię nieupieczoną stroną i smażyć do zbrązowienia drugiej strony.
5. W międzyczasie połączyć kakao, mleko i miód w szklance (w sytuacji jeśli polewa wyjdzie zbyt rzadka dodaj trochę kakao, do zbyt gęstej odrobinę mleka).
6. Upieczony serniczek udekorować malinami i czekoladą.
SMACZNEGO !
Komentarze