Owsianka zapiekana z jabłkami i czekoladą

5 (187 ocen)

  • 40 min

Idealna propozycja na pożywne śniadanie.

  • 40 min

Składniki:

  • 130 g (1 szklanka) płatków owsianych górskich
    3/4 szklanki* mleka
    1 średnie jabłko
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 jajko
    6 kostek gorzkiej czekolady (u mnie 60%)
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    3 łyżki gęstego, greckiego jogurtu
    1/2 łyżeczki masła (do wysmarowania foremek)

    *szklanka 250 ml
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko Owsianka

Owsianka zapiekana z jabłkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane dzień wcześniej zalać mlekiem, wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Rano dodać do płatków roztrzepane jajko, jogurt, cukier waniliowy, obrane i starte na dużych oczkach jabłko, cynamon oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Małe foremki do zapiekania wysmarować masłem. Przełożyć do nich owsiankę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 25-30 minut, do zrumienienia się wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować