Owsianka z otrębami i śliwkami

0 (0 ocen)

Owsiankę w moim domu lubią wszyscy. Może dlatego, iż podaję ją na rózne sposoby, z ulubionymi dodatkami. Taka nigdy się nie znudzi.

Składniki:

  • Składniki na 3-4 porcje

    - mleko 3,2 % : 500 ml
    - płatki owsiane górskie : 8 dag
    - otręby żytnie : 1-2 łyżki
    - sól : 1 szczypta
    - cynamon mielony : 1 łyżka
    - śliwki np. węgierki : 8-10 sztuk
    - konfitura z jeżyn lub inna ulubiona ( u mnie domowa) : 4-6 łyżek
    - płatki z pełnego ziarna pszenicy z suszonymi owocami i rodzynkami ( do posypania ) : 8 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Owsianka z otrębami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przepyszna owsianka z błonnikiem 1. Do miski wlać100 ml zimnego mleka, wsypać płatki owsiane, wymieszać. Do garnka wlać 400 ml mleka, gotować pół minuty, dodać mieszankę namoczonych płatków, otręby i sól, wymieszać. Gotować 9-10 minut na wolnym ogniu (owsianka powinna byc kleista, a płatki miękkie). Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w plasterki. Owsiankę podać z konfiturą, śliwkami i płatkami z pełnego ziarna, oprószyć cynamonem.

Porady

Taka owsianka smakuje wspaniale i zawiera mnóśtwo błonnika, minerałów, witamin. Jest bardzo, bardzo zdrowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować