owsianka Red Velvet

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Amerykańskie ciasto o intensywnie czerwonym kolorze w wersji ... Śniadaniowej!

  • 60 min

Składniki:

  • 50g płatków owsianych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 białko jajka
    50g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka (gorzkiego) kakao
    szczypta naturalnego czerwonego barwnika
    +150g sera białego
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    50g jogurtu naturalnego
    1 łyżka cukru pudru trzcinowego

Owsianka red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Płatki owsiane wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, jogurtem naturalnym. Białko jajka ubić, wraz ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodać czerwony barwnik i ubijać jeszcze przez chwilkę (aż piana wymiesza się dobrze z barwnikiem). Gotową pianę z białka dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać. Przełożyć do kokilki. Wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. W tym czasie przygotować twarożek: ser biały zmielić. Wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem trzcinowym i ziarenkami wanilii. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotową owsiankę wyjąć z piekarnika. Zostawić w kokilce lub przełożyć na talerzyk. Udekorować twarożkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Komentarze

Podobne przepisy