Owsianka red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Płatki owsiane wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, jogurtem naturalnym. Białko jajka ubić, wraz ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodać czerwony barwnik i ubijać jeszcze przez chwilkę (aż piana wymiesza się dobrze z barwnikiem). Gotową pianę z białka dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać. Przełożyć do kokilki. Wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. W tym czasie przygotować twarożek: ser biały zmielić. Wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem trzcinowym i ziarenkami wanilii. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotową owsiankę wyjąć z piekarnika. Zostawić w kokilce lub przełożyć na talerzyk. Udekorować twarożkiem.
Komentarze