Bardzo zdrowa, lekka i pożywna zupka.
Nie każdy lubi płatki owsiane ale w takiej obiadowej postaci na pewno się skusi kiedy trzeba poprawić kondycję swojego żołądka
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
500 g kurzych łapek
2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku
3 czubate łyżki płatków owsianych
kilka suszonych grzybów
2 listki laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz mielony, maggi do smaku
posiekana natka pietruszki lub koperek
Owsianka na kurzych łapkach o smaku krupniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łapki kurze umyć, obciąć pazurki i wrzucić do garnka z 2 litrami osolonej wody, gotować aż będą miękkie.
Łapki odcedzić, do wywaru dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę w całości, dalej cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek, dodać ziele, liść i suszone grzyby, gotować ok. 40 minut.
Przed końcem wsypać płatki owsiane, pogotować jeszcze chwilę i wsypać sporą garść natki lub koperku.
Komentarze