Owsiane placuszki z dynią w towarzystwie gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ROBIMY ROZCZYN Z DROŻDŻY: DO CIEPŁEGO MLEKA WYKRUSZAMY DROŻDŻE, DODAJEMY CUKIER - MIESZAMY I ODSTAWIAMY NA 15 MINUT.
MIĘDZY CZASIE OBIERAMY I KROIMY DYNIĘ NA KAWAŁKI - WKŁADAMY DO RONDELKA ZALEWAMY 1/2 SZKLANKI WODY, DODAJEMY 1 ŁYŻECZKĘ STARTEGO IMBIRU I GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 20 MINUT.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO: MIELIMY PŁATKI OWSIANE NA BARDZO DROBNO, WBIJAMY JAJKA, WLEWAMY 50 GRAM JOGURTU NATURALNEGO, DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ SOLI I DOKŁADNIE MIESZAMY.
NASTĘPNIE DODAJEMY ROZCZYN DROŻDŻY, ROZTOPIONE MASŁO - DOKŁADNIE MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY NA 10 MINUT.
UGOTOWANĄ I OSTUDZONĄ DYNIĘ MIKSUJEMY BLENDEREM I DODAJEMY DO CIASTA ŁĄCZĄC WSZYSTKO W CAŁOŚĆ.
OBIERAMY I KROIMY W PLASTERKI GRUSZKI ORAZ ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z LIMONKI.
NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY MAŁE NALEŚNIKI Z OBU STRON (ŚREDNICA OKOŁO 5 CM ).
RÓWNOCZEŚNIE NA DRUGIEJ PATELNI ROZTAPIAMY MASŁO I DODAJEMY MIÓD - NASTĘPNIE DO TEGO DODAJEMY MIĘTĘ I POKROJONĄ W PLASTERKI GRUSZKĘ WRAZ Z STARTĄ SKÓRKĄ LIMONKI I SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
GOTOWE NALEŚNIKI POLEWAMY MIODEM Z GRUSZKAMI I LIMONKĄ.
DEKORUJEMY MIĘTĄ.
Komentarze