Owsiane placuszki z czerwoną porzeczką

4 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Owsiane placuszki to pomysł na pyszne śniadanie dla najmłodszych. Zamiast porzeczki do ich przygotowania można użyć innych sezonowych owoców. Polecam

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 szklanka mleka,
    • 1 szklanka mąki pszennej,
    • 1 szklanka płatków owsianych,
    • 1 szklanka czerwonej porzeczki,
    • Szczypta cynamonu,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka cukru,
    • 2 jajka,
    • Olej do smażenia,
    • Cukier puder do podania placuszków
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Dania główne

Owsiane placuszki z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • połączenie płatków z mlekiem 1. Porzeczkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i pozostawiamy na około 30 minut, by napęczniały.
  • łączenie składników ciasta 2. Po tym czasie do płatków dodajemy pozostałe składniki ciasta: jajka, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę. Składniki miksujemy.
  • dodanie owoców do ciasta 3. Do gotowego ciasta dodajemy czerwoną porzeczkę. Łączymy ją z ciastem delikatnie za pomocą łyżki.
  • smażenie 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje porzeczko- owsianego ciasta. Placuszki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Tak przygotowane oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować