Owsiane naleśniki z brukselką i serkiem

0 (0 ocen)

Jest to zdrowa propozycja dania postnego, zdecydowanie natomiast istna uczta dla wegetarian. Pyszne naleśniki z dodatkiem płatków owsianych oraz majeranku z farszem z kapusty brukselskiej i serka wiejskiego. Posiłek smakuje i na ciepło i na zimno. Znakomity jako danie obiadowe lub kolacyjne.Polecam!

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    2/3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka lub wody
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    2 łyżeczki majeranku suszonego
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    olej do smażenia naleśników

    Farsz:
    500 g brukselki
    1 duża biała cebula
    200 g serka wiejskiego
    2 łyżki masła
    do smaku - przyprawa typu Vegeta, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Naleśniki Przystawki

Owsiane naleśniki z brukselką i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owsiane naleśniki z brukselką i serkiem 1. Składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać. Odłożyć na ok. 20 min.
  • Owsiane naleśniki z brukselką i serkiem 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wlać porcję ciasta.
  • Owsiane naleśniki z brukselką i serkiem 3. Z przygotowanej masy usmażyć 8 naleśników.
  • Owsiane naleśniki z brukselką i serkiem 4. Brukselkę gotować 30 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, następnie drobno pokroić.
    W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę - dusić 10 min. Po tym czasie dołożyć brukselkę i jeszcze chwilę całość podgrzewać.
  • Owsiane naleśniki z brukselką i serkiem 5. Warzywa wystudzić.
  • Owsiane naleśniki z brukselką i serkiem 6. Dodać serek wiejski i wymieszać. Farsz doprawić do smaku.
  • Owsiane naleśniki z brukselką i serkiem 7. Na każdy naleśnik nałożyć porcję nadzienia.
  • Owsiane naleśniki z brukselką i serkiem 8. Naleśniki zwijać w rulony lub składać w koperty.

Porady

Naleśniki można podać samodzielnie lub z dodatkami - np. serkiem wiejskim, jogurtem, śmietaną. Naleśniki przed podaniem podgrzać w piekarniku lub na patelni - najlepiej podsmażyć na maśle. Danie równie dobrze smakuje na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować