Owsiane crumble z karmelizowanym rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię ten niezwykle prosty deser, nie dość że szybki w wykonaniu to jeszcze smaczny. Tym razem rabarbar karmelizowałam a kruszonka była z dodatkiem płatków owsianych. Polecam go z lodami, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem np. greckim.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
    2 łyżki cukru
    2 łyżki zimnej wody
    1/2 łyżki masła

    Kruszonka:
    100 g mąki orkiszowej (typ 1050)
    80 g masła
    80 g brązowego cukru trzcinowego
    50 g płatków owsianych
    1 szczpta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z rabarbarem Desery Crumble

Owsiane crumble z karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karmelizowany rabarbar 1. Rabarbar obierz, pokrój w dosyć cienkie talarki. Na patelnię teflonową wsyp jednocześnie cukier i wodę, podgrzewaj aż cukier zacznie się topić i brązowieć. Wrzuć rabarbar, wymieszaj i zestaw z ognia.
  • Kruszonka do crumble 2. Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane, cukier, sól, dodaj masło i rękoma wyrób kruszonkę.
  • Rabarbar w formie 3. Formę żaroodporną lub kokilki wysmaruj cienko masłem. Nałóż rabarbar a na górę wysyp kruszonkę. Zapiekaj 15 minut w 180 st. C. Podawaj na ciepło z lodami, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować