Lubię ten niezwykle prosty deser, nie dość że szybki w wykonaniu to jeszcze smaczny. Tym razem rabarbar karmelizowałam a kruszonka była z dodatkiem płatków owsianych. Polecam go z lodami, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem np. greckim.
30 min
Składniki:
300 g rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżki masła
Kruszonka:
100 g mąki orkiszowej (typ 1050)
80 g masła
80 g brązowego cukru trzcinowego
50 g płatków owsianych
1 szczpta soli
Owsiane crumble z karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obierz, pokrój w dosyć cienkie talarki. Na patelnię teflonową wsyp jednocześnie cukier i wodę, podgrzewaj aż cukier zacznie się topić i brązowieć. Wrzuć rabarbar, wymieszaj i zestaw z ognia.
2.Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane, cukier, sól, dodaj masło i rękoma wyrób kruszonkę.
3.Formę żaroodporną lub kokilki wysmaruj cienko masłem. Nałóż rabarbar a na górę wysyp kruszonkę. Zapiekaj 15 minut w 180 st. C. Podawaj na ciepło z lodami, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.
Komentarze