Owsiane ciasteczka z kajmakiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo lubię słodkości, a te ciasteczka można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na osłodę dnia.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
    1 szklanka mąki
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    125 g roztopionego masła
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    300 g masy kajmakowej (z puszki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Owsiane ciasteczka z kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane mieszamy z mąką, sodą, cukrem i cukrem wanilinowym.
    W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do miski z płatkami owsianymi. Mieszamy i dzielimy na 2 części.
  • 2. Na dno formy (wym ok. 20x25 cm) wykładamy jedną część masy i zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto przed włożeniem do piekarnika. 3. Na gorącym spodzie rozsypujemy posiekane orzechy, posiekaną czekoladę i polewamy karmelem (karmel wcześniej można delikatnie podgrzać). Wykładamy resztę masy owsiankowej i zapiekamy 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Po wystudzeniu dzielimy na małe prostokąciki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować