Owsiane ciasteczka dyniowo-gruszkowe

0 (0 ocen)

Chrupiące owsiane ciasteczka dyniowo-gruszkowe ze słonecznikiem bez dodatku jajek. Dla małych i dużych łasuchów, które zachwycają nawet te najbardziej wybredne podniebienie :).

Składniki:

  • -1,5 szklanki płatków owsianych
    -pół szklanki daktyli
    -1 szklanka potartej dyni
    -1/3 szklanki łuskanego słonecznika
    -1 potarta gruszka
    -pół szklanki ksylitolu
    -2 łyżki mąki owsianej (zmiksowane na pył płatki owsiane)
    -1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego + pół szklanki wrzącej wody
    -pół łyżeczki cynamonu
    -pół łyżeczki sody oczyszczonej

Owsiane ciasteczka dyniowo-gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -suche składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy
    -siemie lniane zalewamy wrzątkiem/gorącą wodą i szybko mieszamy. Czekamy aż mocno zgęstnieje
    -mieszamy mokre i suche składniki (oprócz słonecznika) i zagniatamy masę. Odstawiamy na około 15 minut
    -formujemy kulki i lekko spłaszczamy, obtaczamy w nasionach słonecznika
    -rozgrzewamy piekarnik do 200C
    -ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20minut
    -studzimy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy