Owsiane ciasteczka ananasowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie duże blachy wyłożyć pergaminem. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać masło, olej i wszystko zmiksować na gładką masę. Ubić sztywną pianę z białek. Delikatnie połączyć pianę z utartym kremem. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól. Wsypać do miski z kremem, zmiksować. Dodać płatki owsiane, migdałowe i pocięte na małe kawałeczki cząstki ananasa. Całość porządnie wymieszać łyżką /mikser raczej odmówi współpracy, bo masa jest baaardzo gęsta/.
Nabierać łyżką /świetnie sprawdza się ta do nakładania lodów/ czubate porcje ciasta i kłaść je w odstępach 5-6 centymetrowych /na początku ciasteczka się rozpłyną/ na przygotowaną blachę. Piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Zdejmować z blachy przestudzone, inaczej się pokruszą.
Komentarze