Owsiane bułeczki z mascarpone

0 (0 ocen)

Eksperymenty w kuchni to coś co kocham. Postanowiłam opracować recepturę na śniadaniowe bułeczki idealne - chrupiące z wierzchu, z miękkim środkiem i aromatycznymi dodatkami. Dzięki płatkom owsianym te bułeczki są niezwykle zdrowe i pożywne. Doskonałe z domową konfiturą lub masłem - poezja!

Składniki:

  • Na 4 sztuki:
    - 1/2 szklanki płatków owsianych,
    - 3-4 łyżki mąki pszennej,
    - 2,5 dag świeżych drożdży,
    - ok. 90 ml letniego mleka,
    - łyżka mielonych migdałów,
    - łyżka cukru (najlepiej brązowego),
    - łyżeczka cukru z wanilią,
    - łyżka mascarpone,
    - łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy,
    - łyżeczka stopionego masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Owsiane bułeczki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane miksujemy blenderem na pył, przesypujemy do miski.
    Drożdże o temperaturze pokojowej kruszymy, zasypujemy cukrem i zostawiamy do rozpuszczenia. Następnie do drożdży dodajemy łyżkę mąki oraz letnie mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki dodajemy do płatków owsianych wraz z cukrem waniliowym i mielonymi migdałami, mieszamy. Do sypkich składników dodajemy świeżo startą skórę pomarańczową (na tarce o drobnych oczkach) oraz mascarpone, rozcieramy w palcach, a następnie wlewamy wyrośnięte drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne i odchodzące od ścianek naczynia ciasto. Formujemy kulę, wstawiamy do miski, zakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Wierzch każdej bułeczki nacinamy na krzyż, smarujemy roztopionym masłem.
  • 4. Blaszkę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy ok. 20-22 minuty na złoty kolor.

Porady

Mielone migdały można zastąpić mielonymi orzechami (np. laskowymi), a do ciasta warto dodać miąższ z 1/2 laski wanilii. Tym sposobem te bułeczki nigdy Wam się nie znudzą i zawsze będą smakować inaczej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować