Najlepiej smakują prosto z piekarnika jeszcze ciepłe ze szklanką ciepłego mleka. Są puszyste, chrupiące i super pyszne. Znikają bardzo szybko z półmiska.
30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
50 dag mąki tortowej(u mnie zielone opakowanie)
1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki ciepłego mleka + do namoczenia płatków
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
40 g świeżych drożdży
1/2 kostki masła+1 łyżka do smarowania bułeczek
1 łyżka cukru pudru do posypania bułeczek
2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
Sól do smaku
Tortownica o śr. 26 cm
Tłuszcz do formy
Owsiane bułeczki z cynamonem odrywane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże wymieszać w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, sól. Wlać drożdże, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć. Jajka utrzeć z cukrem waniliowym. Płatki zalać ciepłym mlekiem by napęczniały. Masło rozpuścić. Gdy drożdże podrosną dodać namoczone płatki owsiane, Wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec dodać masło i ponownie wyrobić ciasto by nie było błyszczące. Stolnicę oprószyć mąką, przełożyć ciasto, rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Posypać przez sitko cynamonem. Pociąć na pasy o szer. 5 cm, każdy przeciąć na pół, zwinąć w ślimak. Formę natłuścić, układać ślimaczki ściśle obok siebie. Łyżkę masła stopić, posmarować bułeczki, odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut na złoty kolor. Wystudzone bułeczki oprószyć cukrem pudrem i delikatnie cynamonem.
Komentarze