Owsiane bułeczki z cynamonem odrywane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Najlepiej smakują prosto z piekarnika jeszcze ciepłe ze szklanką ciepłego mleka. Są puszyste, chrupiące i super pyszne. Znikają bardzo szybko z półmiska.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    50 dag mąki tortowej(u mnie zielone opakowanie)
    1/2 szklanki płatków owsianych
    3/4 szklanki ciepłego mleka + do namoczenia płatków
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    40 g świeżych drożdży
    1/2 kostki masła+1 łyżka do smarowania bułeczek
    1 łyżka cukru pudru do posypania bułeczek
    2 łyżeczki cynamonu
    2 jajka
    Sól do smaku
    Tortownica o śr. 26 cm
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Owsiane bułeczki z cynamonem odrywane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże wymieszać w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, sól. Wlać drożdże, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć. Jajka utrzeć z cukrem waniliowym. Płatki zalać ciepłym mlekiem by napęczniały. Masło rozpuścić. Gdy drożdże podrosną dodać namoczone płatki owsiane, Wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec dodać masło i ponownie wyrobić ciasto by nie było błyszczące. Stolnicę oprószyć mąką, przełożyć ciasto, rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Posypać przez sitko cynamonem. Pociąć na pasy o szer. 5 cm, każdy przeciąć na pół, zwinąć w ślimak. Formę natłuścić, układać ślimaczki ściśle obok siebie. Łyżkę masła stopić, posmarować bułeczki, odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut na złoty kolor. Wystudzone bułeczki oprószyć cukrem pudrem i delikatnie cynamonem.

Porady

1. bułeczki można polać lukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować