Owsiane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski przesiać mąki, dodać sól do smaku, wymieszać, zrobić dołek. Wlać ciepłe mleko, wkruszyć drozdże. Odstawić w ciepłe miejsce by roszczyn wyrósł. Następnie dodać jajko, siemię lniane –wyrobić dokładnie ciasto tak by odstawało od ręki. Przykryć ścierczką i odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Potem przenieść ciasto na stolnicę, spłaszczyć na placek, podzielić na 8 części, uformować bułeczki, każdą obtoczyć w płatkach owsianych. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by bułeczki wyrosły. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 190 stopni na złoty kolor.
Porady
1.bułeczki przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem.
Komentarze