Owsiane bułeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Typowe ciemne bułeczki, dobrze wypieczone, z dodatkiem ziaren zbóż. Idealny dodatek do śniadania.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    1 szklanka mąki owsianej typ 2000
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    ½ szklanki ciepłego mleka
    Sól do smaku
    1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego
    2 łyżki płatków owsianych
    2 dag świeżych drożdży
    Papier do pieczenia

Owsiane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesiać mąki, dodać sól do smaku, wymieszać, zrobić dołek. Wlać ciepłe mleko, wkruszyć drozdże. Odstawić w ciepłe miejsce by roszczyn wyrósł. Następnie dodać jajko, siemię lniane –wyrobić dokładnie ciasto tak by odstawało od ręki. Przykryć ścierczką i odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Potem przenieść ciasto na stolnicę, spłaszczyć na placek, podzielić na 8 części, uformować bułeczki, każdą obtoczyć w płatkach owsianych. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by bułeczki wyrosły. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 190 stopni na złoty kolor.

Porady

1.bułeczki przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy