Owsiana tarta z karmelizowanym jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszna tarta z karmelizowanym jabłkiem. Idealna na jesienne wieczory, ale wiosną również smakuje świetnie!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250g mąki owsianej,

    4 łyżki brązowego cukru do ciasta,

    150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),

    4 średniej wielkości jabłka (ok. 3/4 kg),

    1 jabłko do dekoracji,

    6 łyżek cukru do karmelu,

    łyżka masła do karmelu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Tarty

Owsiana tarta z karmelizowanym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.

    Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.

    Formę na tartę (tortownicą, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.

    Po wyjęciu ciasta z lodówki – ciasto wykładamy na spód oraz boki formy.

    Szykujemy jabłko na dekoracje – wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy na plastry, lekko skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika blachę z ciastem i kładziemy obok na papier plastry jabłek na 30-40 minut.

    4 jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części.

    Topimy cukier na karmel z łyżką wody. Gdy zacznie bulgotać wrzucamy jabłka, masło i mieszamy.

    Mieszamy aż jabłka zmiękną. Gdy nie rozpadną się, możemy je rozgnieść widelcem.

    Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika, wykładamy karmelizowanym jabłkiem. Na wierzch układamy plastry pieczonych jabłek.

    Jeść, gdy dobrze wystygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować