Owsiana pizza z bakłażanem i chorizo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Drożdżowe ciasto na bazie mąki owsianej, zapieczone z bakłażanem, chorizo, cebula i parmezanem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka owsiana - 250g
    Mąka pszenna - 150g
    Ciepła woda - 200ml
    Drożdże - 30g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Sól - 1 łyżeczka
    Oliwa lub olej - 2 łyżki

    Sos:
    Jogurt naturalny grecki - 2 łyżki
    Parmezan tarty - 30g
    Bazylia suszona - 1 łyżeczka
    Pieprz mielony

    Dodatki:
    Bakłażan - 1szt
    Cebula czerwona - 1szt
    Chorizo - 100g
    Parmezan tarty - 40g
    Świeże liście bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Pizza

Owsiana pizza z bakłażanem i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owsiana pizza z bakłażanem i chorizo 1. Pizzę robiłam na blaszce 24 na 35cm.

    CIASTO:
    Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy do uzyskania zwartej masy, nieklejącej się do rąk. Ciasto odstawiamy na 40 minut. Wykładamy do natłuszczonej blaszki i zostawiamy jeszcze na 20 minut.

    W czasie kiedy ciasto rośnie w blaszce, przygotowujemy resztę składników.

    Wszystkie składniki na sos mieszamy.
    Bakłażana kroimy w cienkie plasterki (razem ze skórą).
    Chorizo kroimy w cienkie plastry.
    Cebulę kroimy w cienkie plastry i rozdzielamy na krążki.

    Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem. Wykładamy bakłażana (jak na zdjęciu, na zakładkę), posypujemy odrobiną parmezanu.
  • Owsiana pizza z bakłażanem i chorizo 2. Wykładamy chorizo i krążki cebuli. Całość sypiemy resztą parmezanu.


    Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
  • Owsiana pizza z bakłażanem i chorizo 3. Pizza jest pyszna od razu po wyjęciu z piekarnika, jak również następnego dnia.

Porady

Ciasto z taką ilością mąki owsianej nie wyrośnie tak jak tradycyjne drożdżowe i może się trochę kruszyć przy wykładaniu do formy. Nie przejmujcie się tym, po upieczeniu będzie się już ładnie trzymać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować