Tort owocowy wodospad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy miksera na najniższych obrotach.. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Masa:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki śmietany, pozostawić do napęcznienia, po czym podgrzać, do rozpuszczenia. Śmietanę ubić z masą kajmakową, dodać żelatynę. Wrzucić owoce, wymieszać, wylać na pierwszy biszkopt (nasączony sokiem owocowym), przykryć drugim, nasączonym biszkoptem, wylać resztę masy i przykryć ostatnim blatem. Włożyć do lodówki na około 4 h.
Wyciągnąć z formy, śmietanę 36% ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem, udekorować tort, wyłożyć owoce ;)
Komentarze