Owocowy tort tiramisu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój popisowy tort pełen truskawek. Modyfikacja tradycyjnego tiramisu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biały biszkopt okrągły
    2 łyżki cukru
    50 dag chudego twarogu
    50 dag serka mascarpone
    250 ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki żelatyny
    1 kg truskawek (mogą być mrożone)
    2 galaretki truskawkowe
    Paczka podłużnych biszkoptów
    Kakao do dekoracji
    Bezy do dekoracji

Owocowy tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt przekroić na połowę.
  • 2. Truskawki rozdrobnić widelcem, aby były widoczne cząstki owoców. W soku z tych truskawek rozpuścić galaretki wg instrukcji na opakowaniu. Połączyć truskawki z galaretką.
  • 3. Serek mascarpone zmiksować z twarogiem i cukrem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, połączyć z 2 łyżkami kremu serowego, a następnie z resztą masy. Krótko schłodzić, a gdy zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę kremówkę.
  • 4. Warstwy:
    Biszkopt – truskawki – ¾ kremu – biszkopt – reszta kremu
    Boki obkładamy biszkoptami a górę posypujemy kakao i dekorujemy bezami.

Porady

Przepis na tortownicę 32 cm. W czasie upałów zwiększamy ilość żelatyny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy