Owocowy tort

  • wyświetlono: 219 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jogurtowo-muffinkowe ciasto, lekki krem i owoce - letnie pyszności!

IMGP5924-4c
  • 12 porcje

Składniki

Ciasto:
4 jaja
2/3 szklanki oleju
200ml jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
300g serka mielonego trzykrotnie
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Sok z połowy cytryny

Likier cytrynowy do nasączenia blatów
Owoce do dekoracji (u mnie: truskawki, poziomki, jagody, porzeczki, czereśnie)

Frużelina owocowa:
350g owoców: truskawki, porzeczki, wiśnie, maliny
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Owocowy tort

  • 1. Frużelina:

    Jeden blat tortu nasączyć likierem, wyłożyć połowę kremu, na krem połowę frużeliny, przykryć drugim blatem, nasączyć likierem, wyłożyć resztę kremu i frużeliny. Posypać pokruszonym ciastem. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.Owoce umyć, ew. wypestkować. Wymieszać z cukrem.
    W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem z owoców. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać od owoców, wymieszać szybko. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (najlepiej na noc).
  • 2. Ciasto: Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać z proszkiem i sodą, dodać kakao, wymieszać.
    Jaja roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, olej, wymieszać. Dodać suche składniki i połączyć wszystko z pomocą łyżki (mogą pozostać grudki). Ciasto wylać do formy o średnicy 22cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut w temp. 170st., sprawdzić patyczkiem.
    Upieczone ciasto wystudzić.
    Wyrośniętą górkę odkroić, pokruszyć. Resztę ciasta przekroić na dwa blaty.
  • 3. Krem: Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z serkiem.
  • 4. Jeden blat tortu nasączyć likierem, wyłożyć połowę kremu, na krem połowę frużeliny, przykryć drugim blatem, nasączyć likierem, wyłożyć resztę kremu i frużeliny. Posypać pokruszonym ciastem. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortkremowocesmietankaowoc_ma_mockonkurs_fotociasto muffinkowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-206hi96

Dodane przez: słodyczka

Tort owocowy

z masą jogurtową

image-1mxx9kn

Dodane przez: Shine w kuchni

Tort Owocowy wodospad

Kocham lato, dlatego uwielbiam...

Tort owocowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort owocowy

Od 1982 roku obsłużyłam kulinarnie...

Tort tiramisu

Dodane przez: ewiczka2304

Owocowy tort tiramisu

Mój popisowy tort pełen truskawek....

TORT "SMERFY"

Dodane przez: Swiat_Pasji

TORT Z MASĄ OWOCOWĄ

www.swiatpasji.blox.pl Torcik...

Tort śmietanowo-owocowy

Dodane przez: tinka12

Tort śmietanowo-owocowy

Tort jest prosty do zrobienia a...