Owocowy torcik dla dwojga

0 (0 ocen)

Na Walentynki lub inną okazję :) Torcik jest łatwy w przygotowaniu a w smaku jest lekki i rozpływa się w ustach. Możecie nim naprawdę miło zaskoczyć swoją połówkę :)

Składniki:

  • iszkopt:

    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżka kakao
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody

    do nasączenia biszkoptu:

    100 ml soku pomarańczowego

    masa:

    150 ml śmietanki 30%
    2 łyżki serka homogenizowanego (użyłam o smaku pomarańczowo-marcepanowym ale z każdym będzie pyszne)
    łyżeczka cukru pudru
    łyżeczka śmietanfixu

    dodatkowo:

    mały banan
    mała pomarańcza
    pół granatu
    łyżka soku z cytryny

    100 g białej czekolady
    kilka kropel czerwonego barwnika do czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Owocowy torcik dla dwojga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujemy biszkopt.

    Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z dodatkiem sody na sztywno.

    Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z kakao.

    Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy o wymiarach 22x33cm.

    Pieczemy do suchego patyczka około 20 minut w 180 stopniach w opcji góra-dół.

    Upieczony odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Następnie foremką o średnicy około 9-10 cm wycinamy z ciasta krążki (3 sztuki).

    Przyrządzamy masę.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.

    Dodajemy 2 łyżki serka homogenizowanego. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Biszkoptowe krążki nasączamy sokiem.

    Przekładamy je masą którą rozsmarowujemy także po bokach i na górze.

    Mierzymy wysokość i obwód torcika i odstawiamy go do lodówki.

    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Łyżkę odkładamy do małej miseczki i dodajemy do niej barwnik, mieszamy.
  • 4. Z papieru do pieczenia wycinamy kawałek odpowiadający wymiarom torcika.

    Za pomocą wykałaczki, czerwoną czekoladą „malujemy” na nim serduszka i czekamy aż zastygnie.

    Następnie rozsmarowujemy białą czekoladę na całym pasie przykrywając serduszka.

    Owijamy pasem tort i po zastygnięciu czekolady odklejamy papier.

    Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem cytrynowym.

    Pomarańcze filetujemy a z granatu wyjmujemy ziarenka.

    Wierzch torcika ozdabiamy owocami.

    Odstawiamy go do lodówki do schłodzenia.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować