Owocowy torcik

0 (0 ocen)

Torcik jest delikatny i nie bardzo słodki. Możemy go wykonywać z różnymi owocami (winogrono, brzoskwinie, ananasy, maliny, truskawki, jeżyny) i różnymi kolorami galaretek.

Składniki:


  • Tortownica o średnicy 26 cm

    Biszkopt;
    • 5 jajek,
    • 1 kopiata szklanka mąki,
    • 1 szklanka cukru,
    • 5 łyżek oleju,
    • 1 łyżka octu,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietankowo-twarogowa:
    • 0,5 litry śmietanki 30 %,
    • 3,5 łyżki żelatyny,
    • ½ szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny,
    • ½ kg twarogu 3x mielonego,
    • 5 łyżek cukru,
    • Dowolne owoce ( u mnie akurat są to brzoskwinie lub borówki)

    Galaretka:
    • 2 galaretki czerwone
    • 1 litr wody,
    • ½ łyżki żelatyny

Owocowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy olej, ocet i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180ºC przez 20 min.
  • 2. Masa: Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Ostudzić.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej cukier. Następnie dodawać stopniowo ser. Na koniec wlewamy żelatynę . Masę mieszamy z owocami. Wylewamy na biszkopt. Schładzamy. Na zastygniętą masę wylewamy galaretkę. Można też w tej galaretce zatopić owoce ( np. u mnie są to maliny).
  • 3. Galaretka: Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Lekko tężejącą zalewamy ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy