Prosty do zrobienia tort dla każdego. Idealny na urodziny dzieci.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dżem truskawkowy do przesmarowania
Masa owocowa:
10 sztuk truskawek (drobno pokrojonych w kostkę)
1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250 ml przegotowanej wody.
350 ml kremówki
2 łyżki cukru
Masa do obsmarowania tortu:
250g serka mascarpone ( 1 opakowanie )
250 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji :
Świeże truskawki i winogrona lub inne owoce
Owocowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Jajka ubijamy z cukrem na puszysto.
Wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie.
Wlewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165' ok 20 minut. Następnie czekamy, aż ciasto ostygnie.
Zimny biszkopt przekrawamy na 3 części
Dwie przesmarowujemy dżemem.
MASA OWOCOWA :
Galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody.
Studzimy.
W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem.
Wlewamy przestudzoną galaretkę oraz wsypujemy pokrojone owoce.
Miksujemy.
Gotową masą przesmarowujemy biszkopty.
Zamykamy w tortownicy i wstawiamy do lodówki na ok 30min.
MASA DO OBSMAROWANIA TORTU:
Mascarpone miksujemy z pudrem.
Śmietankę lekko ubijamy i wlewamy do serka. Wszystko miksujemy.
Zdejmujemy bok tortownicy.
Obsmarowujemy masą i dekorujemy owocami.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego !
Komentarze