Owocowy puszek

0 (0 ocen)

Delikatny biszkopt o lawendowym posmaku , dwie budyniowe pianki wyłożone owocami brzoskwini i mango zalane w galaretce z soku brzoskwiniowego.....mm...raj dla podniebienia

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szkl cukru lawendowego
    1/2 szkl mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    5 białek
    1/2 szkl oleju
    1 budyń waniliowy
    1 budyń czekoladowy
    3/4 szkl cukru

    Wierzch
    1 puszka brzoskwiń
    1/2 owocu mango
    4 łyżki żelatyny
    500 ml wody
    2 łyżki cukru

    Tortownica o śr.24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Owocowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddziel od żółtek.
    Białka ubij na sztywną pianę , czały czas miksując dodaj cukier i stopniowo żółtka.
  • 2. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj.
  • 3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto piecz ok 25 min w 180 stpniach (góra-dół)
  • 4. Pianka:
    Białka ubij na sztywną pianę, cały czas miksując dodaj cukier, miksuj aż do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • 5. Pianę podziel na 2 równe części .
    Do jednej dodaj budyn śmietankowy i wymieszaj.
    Do drugiej budyń czekoladowy i wymieszaj.
  • 6. Do każdej z pian dodaj po 62 ml oleju. Wymieszaj do połączenia składników.
  • 7. Na ostudzony biszkopt wyłóż białą pianę , podpiecz 10 min. Wyłóż pianę czekoladową. Przykryj papierem do pieczenia i piecz przez 30 min w 180stopniach (góra-dół)
  • 8. Mango i brzoskwinie pokrój w plasterki
  • 9. Do skoku z brzoskwiń dodaj wodę i cukier. Zagotuj. Zdejmij z ognia dodaj żelatynę i mieszaj do momentu jej rozpuszczenia.
  • 10. Na wystudzone ciasto wyłóz owoce, zalej tężejącą galaretką. Schowaj do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować