Owocowy placek z nutą kokosu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto idealne do gorącej herbatki w chłodne wieczory. Śliwki i wiśnie świetnie komponują się z delikatną, słodką kokosową pianką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    200 g masła śmietankowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka
    Pianka:
    4 białka
    1 budyń waniliowy
    pół szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki wiórek kokosowych
    Dodatki:
    Około 0,5 kg śliwek
    Wiśnie( w sezonie świeże, ja użyłam zrobione przez siebie wiśnie drylowane ze słoika)
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Owocowy placek z nutą kokosu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło pokroić, dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier, zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 2:3. Mniejszą część włożyć na około pół godziny do zamrażalki, a większą do lodówki. Po upływie czasu rozwałkować większą część ciasta z lodówki i wylepić nią dno i boki dużej tortownicy( uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut. Wystudzić.
  • 2. Pianka:
    Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier. Ubijając dalej dosypuj wiórki i budyń ( w proszku).
  • 3. Na wystudzone ciasto ułóż wiśnie, wylej piankę a na wierzch ułóż wydrylowane, przekrojone na pół wiśnie,
  • Tarkowanie ciasta 4. Na wierzch potarkuj ciasto z zamrażalnika.
  • 5. Piec około pół godziny w nagrzanym do 180 C piekarniku.
  • 6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Nie polecam zastępować masła margaryną ponieważ wtedy kruche ciasto bardzo traci na smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować