Ciasto idealne do gorącej herbatki w chłodne wieczory. Śliwki i wiśnie świetnie komponują się z delikatną, słodką kokosową pianką.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
200 g masła śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
Pianka:
4 białka
1 budyń waniliowy
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki wiórek kokosowych
Dodatki:
Około 0,5 kg śliwek
Wiśnie( w sezonie świeże, ja użyłam zrobione przez siebie wiśnie drylowane ze słoika)
Cukier puder do posypania
Owocowy placek z nutą kokosu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło pokroić, dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier, zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 2:3. Mniejszą część włożyć na około pół godziny do zamrażalki, a większą do lodówki. Po upływie czasu rozwałkować większą część ciasta z lodówki i wylepić nią dno i boki dużej tortownicy( uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut. Wystudzić.
2.Pianka:
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier. Ubijając dalej dosypuj wiórki i budyń ( w proszku).
3.Na wystudzone ciasto ułóż wiśnie, wylej piankę a na wierzch ułóż wydrylowane, przekrojone na pół wiśnie,
4.Na wierzch potarkuj ciasto z zamrażalnika.
5.Piec około pół godziny w nagrzanym do 180 C piekarniku.
6.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Porady
Nie polecam zastępować masła margaryną ponieważ wtedy kruche ciasto bardzo traci na smaku.
Komentarze