OWOCOWY JEŻYK

0 (0 ocen)

  • 20 min

ROBIĘ GO DLA KOLEŻANEK I NIE TYLKO,BO JEST SMACZNY,ZDROWY I W DODATKU BARDZO ZDROWY.

  • 20 min

Składniki:

  • -jedna zielona duża gruszka z ogonkiem,
    -kiść zielonych winogron,
    -opakowanie wykałaczek,
    kilka malinek,
    dwa gożdziki,
    sok z cytryny.

Owocowy jeżyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszkę myjemy,obieramy węższą jej część,po czy nacieramy sokiem z cytryny,żeby nie ściemniała.Ogonek od gruszki odrywamy,zaś po obraniu dociskamy i w ten sposób powstaje nosek jeża.
    Z jednej strony odcinamy kawałek gruszki,żeby powstał płaski brzuszek,dzięki temu stabilnie można ułożyć na talerzyku.Następnie na każdą wykałaczkę nakłuwamy po jednym winogronu i wbijamy w nieobraną część gruszki.Czynność tę powtarzamy do zapełnienia całej zielonej części owoca.
    Z gożdzików rbimy oczka,na wierzch układamy kilka malinek.Efekt końcowy wyjątkowy.
    SMACZNEGO!!


Porady

Ważne żeby gruszka miała podobny kształt do żarówki,wtedy będzie efektowniejsza praca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy