Owocowy deser do kawy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 6 godz.

Deser przygotowałam na upalną niedzielę do kawki. Pracę przy nim podzieliłam na dwa etapy, ze względu na długość oczekiwania aż pianki i galaretki stężeją.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    jajka 4 sztuki
    cukier kryształ 1 szklanka
    mąka krupczatka 4 łyżki
    mąka ziemniaczana 4 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Pianka jagodowa:

    opakowanie śmietanki 30% 1 sztuka (kubek 330g)
    cukier kryształ 6 łyżeczek
    Galaretka o smaku wiśniowym 2 sztuki
    Borówka 25 dag

    Pianka truskawkowa:

    opakowanie śmietanki 30% 1 sztuka (kubek 330g)
    cukier kryształ 4 łyżeczki
    serek homogenizowany truskawkowy 2 sztuki (kubek 175g)
    Galaretka o smaku truskawkowym 2 opakowania

    Galaretki do przełożenia:

    Galaretka o smaku pomarańczowym 2 sztuki (rozpuszczone w ok 700ml wody)
    Galaretka o smaku wiśniowym 2 sztuki (rozpuszczone w ok 700ml wody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Pianka

Owocowy deser do kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych najpierw składników pieczemy biszkopt - 30 min w 180 st C, blaszka 34x24 cm (ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka, a następnie dodajemy zmieszane z proszkiem mąki przesiane przez sito, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką).
  • 2. Na zimny biszkopt dajemy piankę jagodową. Borówki posypujemy 3 łyżeczkami cukru, dodajemy odrobinkę wody (tak by przykryła borówki) i stawiamy na ogniu. Do gotujących się borówek dodajemy galaretki wiśniowe, mogą być leśne, ale ja nie miałam:) Całość miksujemy i zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę 30% ubijamy razem z 3 łyżeczkami cukru. Gdy masa borówkowa jest już chłodna dodajemy do wcześniej ubitej śmietanki. Wylewamy tężejące na biszkopt, wstawiamy na pół godzinki do lodówki po czym przykrywamy tężejącą galaretką pomarańczową.
  • 3. Piankę truskawkową robimy podobnie: Ubijamy śmietankę z 4 łyżeczkami cukru, dodajemy serki homogenizowane oraz ostudzoną galaretkę truskawkową (ja rozmieszałam 2 w ok 300ml wody). Całość wylewamy na galaretkę pomarańczową.
  • 4. Na wierzch układamy wydrylowane wiśnie z syropu i zalewamy galaretką wiśniową. Ozdobić wedle uznania:) Całość starcza na ok.12 porcji, robiłam na dużej blasze, po czym foremką okrągłą wycinałam porcje :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować