Idealny do masła, może zastąpić niejedno ciasto z bakaliami. Jest dużo zdrowszy.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Forma 12x25 cm
Składniki:
40 dag mąki pszennej chlebowej
3 dag świeżych drożdży
Sól, cukier do smaku
Ciepła woda – około ¾ szklanki
100 g mieszanki keksowej
3 łyżki rodzynek
2 łyżki rumu
10 suszonych śliwek
Tłuszcz do formy
2 łyżki mleka
Owocowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: rodzynki skropić rumem, odstawić na 2 godziny.Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól i cukier do smaku. Drożdże wymieszać w ciełej wodzie. W mące zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże dobrze wyrosły. Następnie wyrobić ciasto tak by odstawało od ręki – ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Potem dodać rodzynki z rumem, mieszankę keksową, wyrobić ponownie ciasto by dobrze wchłonęło owoce. Formę delikatnie natłuścić, przełożyć ciasto. Śliwki pociąć ostrym nożem na małe kawałki, wcisnąć w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką by dobrze wyrosło. Piekarnik nagrzać, wstawić chlebek, posmarowany mlekiem, piec w temp. 180 stopni przez 35 minut.
Porady
1.Chlebek długo wyrasta więc można go przygotować wieczorem a rano upiec.
Komentarze