Owocowy chlebek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealny do masła, może zastąpić niejedno ciasto z bakaliami. Jest dużo zdrowszy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Forma 12x25 cm
    Składniki:
    40 dag mąki pszennej chlebowej
    3 dag świeżych drożdży
    Sól, cukier do smaku
    Ciepła woda – około ¾ szklanki
    100 g mieszanki keksowej
    3 łyżki rodzynek
    2 łyżki rumu
    10 suszonych śliwek
    Tłuszcz do formy
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Owocowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: rodzynki skropić rumem, odstawić na 2 godziny.Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól i cukier do smaku. Drożdże wymieszać w ciełej wodzie. W mące zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże dobrze wyrosły. Następnie wyrobić ciasto tak by odstawało od ręki – ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Potem dodać rodzynki z rumem, mieszankę keksową, wyrobić ponownie ciasto by dobrze wchłonęło owoce. Formę delikatnie natłuścić, przełożyć ciasto. Śliwki pociąć ostrym nożem na małe kawałki, wcisnąć w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką by dobrze wyrosło. Piekarnik nagrzać, wstawić chlebek, posmarowany mlekiem, piec w temp. 180 stopni przez 35 minut.

Porady

1.Chlebek długo wyrasta więc można go przygotować wieczorem a rano upiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Rodzynki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować