Owocowy „Bob Budowniczy”

5 (149 ocen)

Torcik idealny na letnie dni, nie za słodki. Owoce i galaretka doskonale go ożywiają.

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm

    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki mąki,
    • 3 łyżki cukru,
    • Szczypta proszku do pieczenia
    Biszkopt ciemny:
    • 3 jajka,
    • 1 łyżka mąki tortowej,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka kakao,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli,
    Masa ananasowa:
    - 1 puszka ananasów ,
    - 1 żółtka,
    - 1 budyń śmietankowy,
    - 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka cukru,
    - 1 kostka masła,
    Dodatkowo:
    • Około ¾ l owoców borówki amerykańskiej,
    • 1 galaretka cytrynowa (wykorzystana będzie do zalania owoców)

    Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
    Pianka cytrynowa:
    • 0,5 lita śmietanki 30%,
    • 2 galaretki cytrynowe,
    • 0,5 łyżeczki żelatyny,
    • 1-2 łyżki cukru pudru,
    Masa do dekoracji:
    - 1 litr mleka
    - 4 łyżki cukru,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej,
    - 1 kopiata łyżka mąki tortowej
    - 4 żółtka

    - 2 kostki masła,
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Owocowy „bob budowniczy” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz proszek. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
  • 2. biszkopt ciemny: Białka ubijamy na puch, dokładamy cukier oraz stopniowo żółtka. Całość delikatnie mieszamy wymieszanymi mąkami, kakao, proszkiem i sodą. Pieczemy około 15 min w 180˚C.
    Po upieczeniu i wystudzeniu w biszkopcie wykrawamy w dwóch rzędach kółka za pomocą szklanki.
  • 3. Masa ananasowa:
    Ananasy kroimy w kostkę.
    Odlewamy sok z ananasów, dopełniamy go wodą, tak by w sumie mieliśmy 1,5 szklanki płynu.
    Połowę płynu gotujemy z cukrem , a do drugiej połowy dodajemy mąkę , budyń oraz żółtko. Na gotującym soku gotujemy budyń. Pod koniec gotowania dokładamy ananasy. Budyń studzimy.
    Masło ucieramy do białości dokładamy stopniowo budyń.
  • 4. Pianka cytrynowa: Żelatynę oraz galaretki rozpuszczamy w 1 szklance przegotowanej wody.
    Studzimy.
    Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier, a następnie lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie miksujemy.
  • 5. Przełożenie:
    -Biszkopt jasny,
    -masa ananasowa,
    -biszkopt ciemny z wyciętymi kółkami,
    -w otworach układamy po kilka borówek. Następnie zalewamy je tężejącą galaretką.
    -na galaretce układamy wycięte koła. Tort odstawiamy do chłodu, by galaretka stężała,
    -Po wyjęciu przestrzenie między kółkami wypełniamy borówkami.
    -całość zalewamy pianką cytrynową. Odstawiamy do zastygnięcia.
  • Zarys Boba 6. Masa do dekoracji:
    Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy, dodajemy budyń.

    Masę dzielimy odpowiednio na części i barwimy dokładając do nich spożywcze barwniki.
    Kontury Boba oraz cegiełek wykonałam z masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.

Porady

Gotowy tort dowolnie dekorujemy. Tort był wykonywany dla mojego siostrzeńca Wojciecha, który właśnie skończył 4 lata i jest fanem Boba budowniczego. Stąd taka dekoracja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Borówki amerykańskie Galaretka cytrynowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować