Żelki w kształcie misiów
melon miodowy
2 banany
truskawki
ananas (świeży lub z puszki)
opcjonalnie - inne ulubione owoce
kilka kropel soku z cytryny
tabliczka gorzkiej czekolady.
Owocowo-żelkowy jeż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce myjemy. Usuwamy szypułki z truskawek. Ananasa obieramy (jeżeli jest świeży) i kroimy w kostkę. Banany obieramy, kroimy w talarki i skrapiamy cytryną aby nie ściemniały. Melona przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona i wykrawamy miąższ tak aby nie uszkodzić żółtej skórki (posłuży nam jako podstawa do nabicia w nią owocowych koreczków). Można to zrobić dużą łyżką stołową. Miąższ melona kroimy w kostkę.
2.Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3.Na wykałaczkę nabijamy kolejno: truskawkę umoczoną od górny w rozpuszczonej czekoladzie, talarek z banana lub kawałek melona, żelkowego misia i wbijamy tak przygotowany koreczek w połówkę skóry pozostałej z melona. Czynność powtarzamy aż do ukończenia składników.
Komentarze